Kandinsky - Den abstrakta konstens fader

När Kandinsky började måla abstrakt konst kunde man urskilja föremål i hans kompositioner, men över tiden blev de allt mer abstrakta och allt mer expressiva. Man skulle kunna säga att han blev friare i sitt konstnärliga uttryck med tidens gång. Om du gillar abstrakt konst och vill förgylla hemmet med lite intressanta verk kan du köpa posters till köket eller vardagsrummet online och få det hemskickat snabbt och enkelt.

På Kandinskys tid var det inte riktigt så enkelt att få saker och ting hemskickade. Han föddes 1866 i Moskva och dog 1944 i Neuilly-sur-Seine, Frankrike. Hans intellektuella sida måste ha stimulerats av hans tidiga studier då han först utbildade sig till advokat i Moskva. Inte förrän 30-års ålder bestämde han sig för att satsa på konsten och då flyttade han till München för att studera vid deras konstakademi.

Wassily Kandinsky var en rysk målare och grafiker, men även filosof och författare. Han skrev konstteori om abstrakt konst. Själv målade han andlig abstrakt expressionism och dök ner i teorin med böcker som “Om det andliga i konsten” som publicerades 1911. För att se Kandinsky konst i verkligheten kan du besöka Göteborgs konstmuseum, där finner verket ”Akvarell med sju streck”, som däremot inte är så färgglatt som många av hans andra tavlor. Besök moderna museet i New York eller San Francisco eller konstinstitutet i Chicago för att se mer av hans tavlor. Där finner du en blandning av grafisk konst och målade tavlor. Kanske var det tryckkonsten som väckte hans kärlek till de abstrakta texturerna?