Måla med olika typer av palettknivar

Idag ska vi kika på de många olika typerna av palettknivar som man kan använda i sitt måleri för att skapa spännande texturer och effekter. Genom att kombinera dina penslar med olika palettknivar har du möjligheten att utveckla ditt konstnärliga uttryck. Ett mjukt penseldrag vid sidan av ett skarpt drag med palettkniven får ögat att vakna till!

Palettknivar kan också användas för att måla minimal abstrakt konst i stil med Marimekko kopparna i svart och vitt med härliga mönster. Det viktiga är att man testar sig fram och inte är rädd för att prova på nya tekniker och kombinationer av färger och former om man vill utvecklas som abstrakt konstnär.

Vilka är då de olika typerna av palettknivar som vi ska kika på idag? Palettknivar kan vara breda eller smala, långa eller korta, spetsiga eller runda, med en asymmetrisk eller symmetrisk design. För att bli bra på att måla med palettknivar gäller det helt enkelt att man testar sig fram och få en känsla för hur man kan manipulera färgen över målarduken med de olika formerna och storlekarna.

Vissa palettknivar har ett handtag i trä, vilket jag personligen rekommenderar, eftersom det känns skönt och naturligt i handen. Själva kniv-delen tillverkas i stål. Men det finns också palettknivar i plast som brukar vara billigare, men då får man heller inte samma känsla. Jag brukar fylla på min Sodastream kolsyremaskin med vatten och lite färsk frukt, sedan går jag in i ateljén med palettknivarna i högsta hugg, redo för dagens konstnärliga äventyr!