Svensk abstrakt konst
Den gemensamma nämnaren i abstrakt konst är att det är så kallad icke-föreställande konst. Istället för att representera något specifikt kan abstrakt konst ser ut precis hur som helst. Därför finns det väldigt många olika typer av abstrakt konst och det är en konstform som tilltalar många eftersom den inbjuder till fantasi och unika upplevelser av konstverken som är högst personliga.
När du ser en abstrakt tavla så kan du inte förklara vad den föreställer, som en grill eller hammock, men du kan beskriva formerna, färgerna, flödena och dynamiken. Du kan också förklara konstverket baserat på hur det får dig att känna eller tänka. T.ex. “det är en rogivande och lugn tavla med ljusa nyanser i svepande texturer som påminner om vinden”. Det är just det nonfigurativa elementet som inbjuder till känsla och en personlig tolkning av tavlan.
Här gäller det att inte vara rädd att känna efter och bilda sin egen uppfattning om konstverken. Vissa konstnärer kan ge en hint om hur de vill att man ska uppleva tavlan med titeln, som t.ex. “under ytan”, men de kan också låta bli att namnge tavlan för att lämna öppet för interpretation eller välja en intetsägande titel som “XII”.
Cézanne var en av de första att inspireras av naturen och tolka motiven på ett abstrakt sätt med väldigt organiska uttryck, vilket kubisterna kända för sina geometriska renderingar, tyckte var fascinerande. Sedan kom så klart Pollock och tog världen med storm i mitten av 50-talet med sina vilda, galna och expressiva tavlor. I Sverige har vi ett flertal viktiga abstrakta konstnärer, vilket inkluderar Ann Edholm, Hilma af klint, Olle Baertling och Carl Kylberg.