Sveriges kändaste konstnär?

Vem är Sveriges kändaste konstnär genom tiderna? Mycket pekar på att det är Carl Larsson, som är känd för sina vardagliga motiv på hem och familj som vibrerar starkt av närvaro, liv, kärlek och samvaro. Konstnären föddes i Gamla stan i Stockholm år 1853 och det var en tuff barndom full av fattigdom och utmaningar. Men Carl Larssons unika talang utmärkte sig redan när han var 13 år, då lärarna på den så kallade “fattigskolan” uppmuntrade den unge mannen att söka in på Konstakademiens Principskola, som var deras förberedande avdelning.

Även om det var svårt i början för den fattiga unga mannen att känna sig självsäker i den nya miljön blev det bättre under årens gång och med tiden hade han etablerat sig som en av centralfigurerna i studentlivet. När Carl Larsson hade avslutat sin utbildning arbetade han med att illustrera böcker och tidningar. I ett försök att etablera sig som konstnär bodde han i Paris i några år, men hans utarbetade oljemålningar lyckades inte fånga etablissemangets intresse.

Det var en skandinavisk konstnärskoloni utanför Paris, i Grez, som han träffade sin blivande fru Karin Bergöö. Deras magiska kärlek triggade en konstnärlig förvandling inom Carl Larsson och det var då hans unika relation till akvarellens värld växte fram. Det är dessa konstverk vi alla känner till och huset som Carl och Karin fick av Karins far år 1888, Lilla Hyttnäs i Sundborn, har vi sett i många av de underbara konstverken. Det går att besöka Konstakademiens kontor Stockholm för att ta reda på mer om deras stipendier, utställningar och evenemang.